“Wanneer moet ik mijn baan opzeggen, en wanneer moet ik blijven?” Het is een carrière-vraag waar je eeuwig over kunt blijven tobben.
Je salaris is top, je werk saai, je collega’s aardig, maar je baas onmogelijk… en ga zo maar door.
Patty McCord heeft mogelijk een oplossing.
Eerder werkte ze als chief talent officer bij Netflix, maar inmiddels heeft ze haar eigen consulting business. Onlangs publiceerde ze haar boek genaamd Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility. Daarin beschrijft ze haar lessen voor het managen van mensen.
Tegen het einde van het boek presenteert McCord een formule die managers gebruiken om erachter te komen of een werknemer bij het bedrijf past. Voor werknemers is dit ook interessant. Je kunt er zo makkelijk achter komen of (en wanneer) het tijd is om verder te gaan.
Dit is de hamvraag:
Vindt de werknemer z'n werk fantastisch om te doen, is hij/zij opvallend goed en gaat het om iets waar het bedrijf behoefte aan heeft?
Ik sprak met McCord en ze omschreef drie mogelijke scenario's. Of 'uitkomsten van de formule', zo je wilt.
Het kan zijn dat je zoveel meer kan en "er dingen zijn waar je echt gepassioneerd over bent waar het bedrijf niets om geeft", legt ze uit.
Het kan ook zijn dat je wel een baan hebt, maar "er niet echt blij van wordt." In weer andere gevallen "werk je iedere dag heel hard, maar weet je dat het niet veel uitmaakt."
Klinken deze scenario's je bekend in de oren, dan is het misschien tijd om te vertrekken.
Kiezen om je baan op te zeggen hangt af van je levensomstandigheden
Het lastige aan deze keuze-tool, is dat de "omstandigheden telkens veranderen", zegt McCord.
Bijvoorbeeld: misschien wil je vroeg in je carrière niets liever dan 24/7 aan iets werken waar je gepassioneerd over bent. Ben je eenmaal iets ouder, dan heb je misschien andere verantwoordelijkheden die ook om je aandacht vragen. "Misschien wil je vrienden buiten de kring mensen waar je iedere dag mee werkt."
In dat geval... Wil jouw werkgever dat je iedere dag tot acht uur 's avonds op kantoor blijft, dan is dit misschien niet de geschikte baan voor jou.
Aan de andere kant: misschien gaat het bedrijf zich op een andere tak van sporten richten, of ontwikkelt het zich op een andere manier. Op dat moment kan het werk dat jij doet overbodig worden. Volgens McCord is dit het meest voorkomende scenario.
De formule van McCord zorgt misschien niet direct voor een 'ja' of een 'nee', maar het is een solide manier om een beter beeld te krijgen van de belangrijkste componenten van een ideale werkervaring. Misschien maakt het de grote beslissing - blijven of niet - ietsje makkelijker.